Jurjen Vis

Muziek en Geschiedenis

Cappella Nova

Vocaal ensemble Cappella Nova (2009) bestaat uit 16-17 geschoolde zangers van binnen en buiten Amsterdam. Cappella Nova repeteert eens in de twee weken op dinsdagavond in Amsterdam en streeft - met het oog op uitvoering van dubbelkorige muziek - naar uitbreiding tot 18 leden. Doel is op hoog niveau koormuziek uit alle eeuwen in kleine bezetting ten gehore te brengen.

Het ensemble verzorgde de afgelopen jaren met veel succes en onder grote publieke belangstelling concerten in Aalsmeer, Amsterdam, Bergen (Ruinekerk), Broek in Waterland, Durgerdam, Egmond (Abdijkerk), Enkhuizen en IJsselstein. Op de verschillende programma’s stonden werken van o.a. Tomas Luis de Victoria, William Byrd, Jan Pieterszoon Sweelinck, Johann Hermann Schein, Heinrich Schütz, Franz Liszt (Via Crucis), Peter Cornelius, Edvard Grieg, Claude Debussy, Francis Poulenc en Richard Rodney Bennett. Cappella Nova werkte ook mee aan de kerstnachtdiensten in de Zuiderkerk in Enkhuizen in 2010 en 2012.

In 2013 gaf het koor concerten in Durgerdam en Haarlem (Chansons uit de 16de en de 20ste eeuw) en rondom Kerstmis in Aalsmeer (15 december) en Egmond-Binnen (22 december). Monteverdi's Kerstvespers werden uitgevoerd met eigen solisten en met de unieke ondersteuning van de contrabassist Robert Franenberg en organist Piet Hulsbos. De Egmondse Abdijkerk was afgeladen vol. In juni 2014 bracht Cappella Nova met een klein instrumentaal ensemble (met de organist Piet Hulsbos) tweemaal de Membra Jesu van Dietrich Buxtehude ten gehore. In november dat jaar volgden de Liebesliederwalzer en losse kwartetten van Johannes Brahms (met begeleiding van het pianoduo Lennie Kerkhoff en Piet Hulsbos).   

In juni 2015 zong het ensemble in de Waalse kerk te Haarlem, de Abdijkerk van Egmond en de Dorpskerk van Durgerdam een programma met werken van Lassus en Sweelinck rondom 'De kuise Susanna'. In november en december stonden op het programma motetten en verse anthems van William Byrd, Thomas Morley en Orlando Gibbons in de Engelse kerk (Begijnhof) te Amsterdam en de Oud-katholieke kerk te Haarlem. Een deel van dat programma werd herhaald in maart 2016 op een gezamenlijk concert met de King's Voices uit Cambridge (UK). Medio 2016 zong Cappella Nova Marialiederen en Mariamotetten uit middeleeuwen, renaissance en 20ste eeuw. Op 11 juni om 20.30 uur in de Engelse Kerk aan het begijnhof in Amsterdam en op 12 juni om 20.30 uur in de Willibrorduskerk in Heiloo. Aan beide concerten verleende de organist Piet Hulsbos zijn medewerking.