Jurjen Vis

Muziek en Geschiedenis

Julius Röntgen Edition CPO

Rontgen-JuliusBij CD Produktion Osnabrück werkt men sinds 2004 aan een serie cd’s met symfonisch werk van de Duits-Nederlandse componist Julius Röntgen (1855-1932). De serie zal in 2018 worden afgerond en dan zullen vijftien delen zijn verschenen.

Behalve symfonieën, vioolconcerten en pianoconcerten vindt men er ook grote symfonische werken voor koor, solisten en orkest en muziek voor blazers. Röntgenbiograaf Jurjen Vis schrijft de toelichtingen.

Voor zijn biografie Gaudeamus (2007) was het Jurjen Vis onmogelijk individuele werken te bespreken, laat staan werken musicologisch te analyseren. Die kans is er nú wel in de toelichtingen. De uitvoeringstraditie van Röntgens werken is nog jong. Van de 24 symfonieën kwamen er tijdens Röntgens leven maar drie of vier tot klinken. Geen van zijn symfonieën was in druk verschenen.

Na Röntgens overlijden raakte zijn werk in de vergetelheid, maar een nieuwe generatie musici en musicologen heeft sinds 1990 deze goudmijn herontdekt en betreden. Musicoloog John Smit is verantwoordelijk voor de editie van de symfonieën en andere symfonische werken. De cd-teksten vormen een noodzakelijke aanvulling op de Röntgenbiografie. Ook kan orde worden aangebracht in een oeuvre dat tot voor kort moeilijk was te overzien. Verschillende vioolconcerten, pianoconcerten en symfonieën die in oude werkenlijsten worden opgevoerd bleken nooit te hebben bestaan!

De Julius Röntgen Edition mag zich verheugen in een warme belangstelling van publiek en kritiek

 

Portfolio
Julius Röntgen: Complete Cello Concertos (2013)
Julius Röntgen: Symphonien Nr. 5, 6, 19 (2012)
Julius Röntgen: Kammermusik für Bläser (2012)
Julius Röntgen: Klavierkonzerte Nr. 2 & 4 (2011)
Julius Röntgen: Violinkonzerte a-moll ... (2011)
Julius Röntgen: Symphonien Nr. 8 & 15 (2009)
Julius Röntgen: Symphonie Nr. 18 (2008)
Julius Röntgen: Symphonie Nr. 10 in D ... (2008)
Julius Röntgen: Aus Goethes 'Faust' (2007)
Julius Röntgen: Symphonie Nr. 3 (2006)