Jurjen Vis

Muziek en Geschiedenis

Zomerconcert Cappella Nova

Zomerconcert door Cappella Nova met de Membra Jesu en het Magnificat van Dietrich Buxtehude[.]

Sacramentsdag valt op donderdag 19 juni. Het is dit jaar precies 750 jaar geleden dat de dag werd verheven tot feest voor de hele wereld. Sinds 1264 viert men overal 'Corpus Christi'. Het Amsterdamse semi-professionele vocale ensemble Cappella Nova zingt mede in dat kader de Membra Jesu [de ledematen van Jezus] van Dietrich Buxtehude (1680) en wel onder de titel: ‘Met handen en voeten naar het hart’. De Membra Jesu van Cappella Nova is universeel en toegankelijk voor een breed publiek. Buxtehude’s muziek op oude middeleeuwse teksten is heel tastbaar. Dirigent Jurjen Vis heeft hier en daar de tekst gereconstrueerd en ook dat maakt de uitvoering uniek. Koren, instrumentale tussenspelen en aria’s wisselen elkaar af. Alle solisten zijn afkomstig uit het ensemble. Het concert duurt een uur.   

Zowel de sfeervolle Waalse Kerk in Haarlem als de rustieke dorpskerk van Durgerdam zijn eeuwenoud. De geest van Buxtehude waart er rond. Het kabinetorgel van J. Vool in Durgerdam dateert van 1810. Kortom, ideale rustpunten of reisdoelen voor een avondje of dagje uit.   Dit Concert is mede mogelijk dankzij bijdragen van de Ruigrok Stichting en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.    

 
juni 2014

 

Zaterdag 14 juni 2014, 20.30 uur. Waalse Kerk, Begijnhof 30, Haarlem.
Zondag 15 juni 2014, 15.30 uur. Dorpskerk, Durgerdammerdijk 76, Durgerdam.

Dietrich Buxtehude, Membra Jesu en Magnificat.
Cappella Nova. o.l.v. Jurjen Vis, m.m.v. Sabine van Lier - 1ste viool, Jouko Kuijk - 2de viool, Simon Velthuis - cello en Piet Hulsbos - orgel.
Toegang: €15,-,  t/m 12 jaar €10,-.

onderwerp(en) Cappella Nova   concerten